CARE 2*(=NL+D)GETHER! Stage in Münster voor leerlingen in de zorg

Omschrijving van uw bijdrage: 

Ons initiatief staat Nederlandse leerlingen in de zorg Verpleegkundige Niveau IV toe, om in het derde of vierde jaar van de opleiding een stage te lopen in Münster (Duitsland).

De LWL Akademie für Gesundheits- und Pfelgeberufe Münster legt de contacten tussen de Nederlandse opleidingsinstanties (tot op heden ROC Aventus en ROC Nijmegen)  en de opleidingsinstanties in Münster in alle disciplines van de zorg: in het ziekenhuis, de psychiatrie, de ambulante zorg en de ouderenzorg. Wij geven de leerlingen advies en begeleiden hen gedurende hun volledige verblijf.

Inhoud van ons project: het leren kennen van de Duitse werkwereld in verpleeginrichtingen, adaptie van Nederlandse opleidingsmodules aan Duitse standaards, leren van de benodigde vak-/taal inclusief de documentatie van verpleegprestaties, bewijs van de geleverde opleidingsprestaties voor de erkenning in Nederland.

Ons doel: iedere Nederlandse leerling zou aan het einde van zijn stage een kwalitatief hoogwaardige vacature moeten aangeboden krijgen. Het gaat er ons niet in de eerste plaats om of deze vacature wordt aangenomen door de leerling. Wel gaat het ons er om dat alle leerlingen de vrije keuze hebben om aan beide kanten van de grens te gaan werken. We willen het project gaan uitbreiden naar andere ROC´s in het grensgebied.

Wat is er bereikt in 2016?
Momenteel wordt een Nederlandse stagiar bij ons opgeleid. Er starten nog 4 anderen in oktober 2016. 

Drempels die actief worden opgepakt: 

Onvoldoende kennis over hoe je in het buurland op zoek gaat naar medewerkers c.q. een baan
Verschillen in de wijze van solliciteren en in de bedrijfs- en werkcultuur
Onvoldoende kennis van, vertrouwen en inzicht in de compatibiliteit van in het buurland behaalde diploma’s bij de werkgevers

Naam organisatie (incl. locatie): 

LWL Akademie für Gesundheits- und Pfelgeberufe Münster

Contactgegevens inhoudelijk contactpersoon: 

Hermann Geusendam-Wode

Eventuele betrokken partnerorganisatie(s) (incl. locatie & naam contactpersoon): 

ROC Twente, ROC Apeldoorn en ROC Nijmegen