Werken in een Duitse Kita - Meeloopdag voor pedagogische vakkrachten in de opleiding

Omschrijving van uw bijdrage: 

In Duitse kinderdagverblijven van de Trägerverbund der Kindertageseinrichtungen in Ev. Kirchenkreis Steinfurt-Coesfeld-Borken (Tv-KiTa) worden pedagogische vakkrachten gezocht. De erkenning van een Nederlands diploma duurt lang en is met hoge kosten verbonden.

Om tijdens de opleiding tot ´gespecialiseerd pedagogische medewerker kinderdagopvang`  een kijkje te kunnen nemen hoe het in de Duitse Kitas eruit ziet, bieden Tv-KiTa en het ROC Landstede sinds 2014 ieder jaar een meeloopdag aan: “Schnuppertag- Werken in een Duitse Kita”. Daarbij worden telkens ca. 30 studenten van het ROC Landstede in 8 evangelische kinderdagverblijven in het Westmünsterland ingezet. De volgende meeloopdag zal op 21 januari 2016 plaatsvinden. Doel voor de toekomst: (naast de meeloopdagen) een tot meerdere weken stage te kunnen lopen in de Kitas.

Deze samenwerking moet echter geen eenrichtingsverkeer zijn. In oktober 2015 bezochten pedagogische medewerkers uit de deelnemende Duitse evangelische Kitas dan ook het ROC in Zwolle en 2 kinderopvangen van Landstede in Zwolle en Ommen. De doelstelling was om hen inzicht te geven in de werkzaamheden van hun Nederlandse collega`s. Doel voor de toekomst: regelmatige Duits-Nederlandse uitwisselingen van  medewerkers.

Drempels die actief worden opgepakt: 

Onvoldoende kennis van, vertrouwen en inzicht in de compatibiliteit van in het buurland behaalde diploma’s bij de werkgevers

Naam organisatie (incl. locatie): 

Trägerverbund der Kindertageseinrichtungen im Ev. Kirchenkreis Steinfurt-Coesfeld-Borken - Tv-KiTa, Bohlenstiege 34, 48565 Steinfurt

Contactgegevens inhoudelijk contactpersoon: 

Claudia Brinkmöller

Eventuele betrokken partnerorganisatie(s) (incl. locatie & naam contactpersoon): 

ROC "Landstede", Fuchsiastraat 1, 8013 ZC Zwolle Marjan Ouwejan; mouwejan@landstede.nl